День Європи в Україні: шлях до спільного майбутнього
9 травня Україна відзначає День Європи — свято, яке символізує прагнення українського народу бути частиною великої європейської родини, поділяти спільні цінності свободи, демократії, верховенства права та поваги до людської гідності.
Україна — європейська країна не лише за розташуванням, а й за духом. Протягом століть українці були частиною європейських культурних, наукових, освітніх та політичних процесів. І сьогодні ми продовжуємо творити спільну європейську історію — у класах, лабораторіях, на полях бою та в дипломатії.
День Європи — це чудова нагода познайомитися не лише з історією та цінностями країн ЄС, а й із їхніми кулінарними традиціями. Європейська кухня — це справжній калейдоскоп смаків: французькі круасани та сири, італійська паста й піца, іспанська паелья, бельгійський шоколад, німецькі ковбаски та угорський гуляш, і звичайно ж український борщ— кожна страва відображає характер народу, його історію й любов до життя.
Здобувачі освіти групи 04-23 напередодні цього дня доєдналися до проєкту "Кулінарний євротур: від кухні до кухні", організованого Відкритим Кулінарним ерудит клубом, в якому більше 70 членів. Учасники проєкту дослідили творчі професійні шляхи та філософії кулінарної майстерності топових шеф-кухарів та рестораторів Європи таких як: Ален Дюкасс (Alain Ducasse) – Франція, Массімо Боттура (Massimo Bottura) – Італія, Рене Редзепі (René Redzepi) – Данія, Расмус Мунк (Rasmus Munk) — Alchemist, Данія, Альберт Адріа (Albert Adrià) — Enigma, Іспанія, Ерік Вілдґаард (Eric Vildgaard) — Jordnær, Данія.
Також в чаті групи розміщували зображення та опис своїх улюблених європейських страв. Кращими в цих заходах були Дар'я Афоненко та Лілія НАСИКО. А майстриня виробничого навчання Ольга ТЕСЛЕНКО розвинула ідею Седріка Грольє (Cédric Grolet) — одного із найвідоміших сучасних французьких кондитерів, який прославився своїми неймовірно реалістичними десертами, що імітують фрукти. Майстриня адаптувала до сучасного обладнання кондитерського пабу Шосткинського ВПУ виробництво неперевершених тістечок.
День Європи в Україні — це не лише нагода згадати про спільне минуле та прагнення до миру. Це також момент, коли ми вшановуємо єдність, взаємоповагу, багатство культур і спільні зусилля задля кращого майбутнього. У час, коли Україна виборює свою свободу, європейська підтримка та солідарність мають вирішальне значення.
Ми — частина Європи. Ми — її серце, її голос і її майбутнє.
Смачних відкриттів і щирих зустрічей! З Днем Європи, Україно!