Державний професійно-технічний навчальний заклад "ШОСТКИНСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ"
» Школа здоров'я
Школа здоров'я
Людина - найвищий продукт земної природи.
Але для того, щоби насолоджуватися скарбами
природи, людина має бути здоровою, сильною розумною.
І. Павлов
Здоров'я дітей - найцінніше надбання цивілізованого суспільства. Воно створює фізичний, духовний, соціальний, інтелектуальний та фізичний базиси країни.
Наші діти на сьогодні - ослаблені та хворобливі як, урешті, і належить бути дитині, котра погано та нераціонально харчується, живе в забрудненому навколишньому середовищі, не займається справжньою фізкультурою та постійно зазнає нервових перевантажень. Державною програмою «Діти України» підкреслюється, що здоров'я підліткового покоління - це інтегрований покажчик суспільного розвитку. Тому формування здорового способу життя є обов'язковим завданням і умовою розвитку творчих здібностей учня та формування його як творчої особистості.
Навчальний заклад - це місце, де дитина проводить значну частину часу. Тому саме навчальний заклад має великі можливості у здійсненні ряду заходів із питань збереження здоров'я. Навчальний заклад - єдиний організм із тісними взаємозв'язками всіх його структурних компонентів. Програма покликана чітко регламентувати діяльність кожного з них на шляху до кінцевої мети - створення здорового мікроклімату для виховання здорової особистості.
ДПТНЗ «Шосткинське ВПУ» занесено до обласної мережі «Шкіл здоров’я» і продовжує свою роботу посьогодні.
Мета «Школи здоров’я»:
Підвищення якості навчально-виховної роботи з учнями у навчальному закладі з питань здорового способу життя, особистої безпеки та захисту життя людини;
Формування умінь і навичок, які сприятимуть усвідомленому вибору правомірних варіантів поведінки підлітків щодо здорового способу життя;
Сприяння забезпеченню високого рівня освіченості й вихованості свідомого громадянина, ствердження найвищих ідеалів демократичних взаємин між людьми;
Створення сприятливого середовища для співпраці з батьками, педагогічним колективом, закладами охорони здоров’я та громадськими організаціями.
На шляху досягнення цього постають наступні завдання:
Реалізація неперервної системи превентивної, здоров’язберігаючої освіти підростаючого покоління;
Поглиблення та оновлення знань з основ здоров’я та безпеки життєдіяльності, раціональне поєднання теорії з практикою, розширення власного досвіду викладачів через використання інноваційних форм проведення навчальних занять;
Формування в учнів мотивації до дбайливого ставлення до життя і здоров’я;
Формування у учнів стійких переконань щодо пріоритету здоров’я як основної умови реалізації фізичного, психічного, соціального та духовного потенціалу людини з урахуванням її індивідуальних особливостей;
Виховання у підлітків бережливого, дбайливого та усвідомленого ставлення до власного здоров’я як однієї з найвищих людських цінностей, потреби самопізнання та всебічного самовдосконалення;
Ознайомлення учасників навчально-виховного процесу з основними принципами та закономірностями життєдіяльності людини в природному та соціальному середовищах, спрямованої на збереження життя і зміцнення здоров’я;
Формування сталої мотиваційної установки на здоровий спосіб життя як провідної умови збереження і зміцнення здоров’я;
Розвиток життєвих навичок спрямованих на заохочення вести здоровий спосіб життя;
Впровадження інтерактивних, здоров’язберігаючих освітніх технологій навчання та виховання.
Стало відомо про нові штами корона вірусу FLiRT і LB.1. Що маємо знати про це і які симптоми COVID у 2025 році?
Від часу початку пандемії COVID-19 ситуація значно змінилася. Наразі більшість людей проінформовано та добре знають основні ознаки цієї інфекції. Проте варто зазначити, що й сам вірус і реакція людей на нього зазнали змін.
Хліб – один з небагатьох продуктів, який вживають щодня у всьому світі. Ми ставимося до хліба, як до чогось звичайного і навіть буденного. Втім недарма є приказка «Хліб – усьому голова».
Люди вживають у їжу пшеницю вже понад десять тисяч років.
Усі цитрусові – апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути – дуже корисні для організму. Вони багаті на аскорбінову кислоту (вітамін С), вітаміни групи В, вітаміни А, Р. Крім того є джерелом фітонцидів, що сприяють виведенню токсинів та шлаків з організму. Вважається, що користь апельсинів у природних антибіотичних властивостях. Окрім цього, помаранчі здатні зміцнити імунну систему, нормалізувати обмінні процеси, усунути закрепи тощо.
Для кожного українця, більшою чи меншою мірою, життя змінилося в один день – 24 лютого 2022 року. Тривожність, невизначеність у завтрашньому дні, переживання за рідних і друзів тримають нас у стані постійного стресу протягом усього періоду ведення воєнних дій на території нашої країни. І справитися із цим стресом під силу далеко не кожному.
Отже, кілька корисних порад, які допоможуть упорядкувати психологічний стан і навчитися боротися зі стресом під час війни, яким би непростим завданням це не здавалось.
Ви прокидаєтеся одного ранку, почуваючи себе погано. У той час як у попередні роки ви, можливо, списували біль у горлі або біль у тілі на звичайну застуду або грип, пандемія COVID-19, що триває, додає новий привід для занепокоєння до захворювання. Тим більше, що симптоми застуди, грипу та коронавірусної інфекції значною мірою збігаються. Тому так важливо знати не лише відмінність грипу від ГРВІ, а і як відрізнити застуду від коронавірусу. Отже, як дізнатися що у вас звичайна застуда або вірус, ми розповідаємо в цій статті.
6 лютого у світі відзначається Міжнародний День бармена. Це свято прославляє одну з найбільш креативних професій.
Бармени — це не просто міксологи, а обличчя бару і перша контактна особа для багатьох клієнтів. Завдяки глибоким знанням про інгредієнти, технології та обладнання, бармени здатні перетворити простий процес приготування напою на справжнє мистецтво.
В основі профілактики злоякісних новоутворів лежать досягнення онкології у вивченні причин виникнення й закономірностей розвитку пухлин.
Існують причини, що збільшують ризик виникнення злоякісних пухлинних захворювань:
Україна залишається в категорії країн з концентрованою стадією епідемії ВІЛ-інфекції, що зосереджена серед окремих груп населення високого ризику інфікування ВІЛ. Сьогодні епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в Україні знову характеризується зростанням кількості зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в більшості регіонах України.
Щорічно у третій четвер листопада світ відзначає Міжнародний день відмови від куріння — і це той самий момент, щоб привернути увагу громадськості й влади до загроз тютюнової епідемії, заявити про свої права на бездимне середовище та назавжди попрощатися із залежністю, яка вбиває.
З настанням перших холодів сезон застуд можна офіційно вважати відкритим. Але симптоми ГРВІ значно схожі з симптомами легкої форми коронавірусної інфекції, тому важливо вміти їх розрізняти – і позбутися від міфів навколо застудних захворювань.