A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний професійно-технічний навчальний заклад "ШОСТКИНСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ"

Як не захворіти в сезон застуд

Дата: 07.11.2023 10:49
Кількість переглядів: 84

З настанням перших холодів сезон застуд можна офіційно вважати відкритим. Але симптоми ГРВІ значно схожі з симптомами легкої форми коронавірусної інфекції, тому важливо вміти їх розрізняти – і позбутися від міфів навколо застудних захворювань.

Що таке "застуда"

"Застуда" – це застаріла назва для ГРВІ (гострої респіраторної вірусної інфекції), яка дісталась нам у спадок з тих часів, коли причиною захворювання вважали охолодження тіла, а підвищену температуру сприймали як спробу організму "прогрітися".

Застуда чи ГРВІ – це інфекція верхніх дихальних шляхів, яка у 95% випадків виникає через віруси. Їх існує близько 200 підтипів (аденовірус, респіраторно-синцитіальна інфекція, вірус парагрипу та інші), зокрема й чотири "старих" коронавіруси. До того ж, причиною запалення можуть стати бактерії або грибки, але зазвичай вони вражають організм, коли той ослаблений від боротьби з вірусом.

Передається застуда контактно-побутовим шляхом: через предмети, немиті руки, при чханні та кашлі, коли часточки вірусу розлітаються навколо. Що стосується температури тіла, то вона підвищується для полегшення роботи імунних клітин і стимуляції вироблення білків, які блокують розмноження вірусу.

Чи можна застудитися через переохолодження

Це один з найпопулярніших міфів. Холод, сухе повітря і його низька температура впливають на тимчасове зниження імунітету, через що людина стає більш вразливою до збудників ГРВІ. Але викликає застуду не холод, а віруси.

Вірусу байдуже, тепло вам чи холодно: його завдання – знайти в вашому організмі рецептори, які підходять для його білків, щоб "прикріпитися" до клітини та проникнути всередину (як це відбувається і з коронавірусом SARS-CoV-2).

Замерзнути ще не означає переохолодитися. Мурашки та озноб (скорочення м'язів) – це запобіжні заходи організму, які потрібні для того, щоб зігрітися та уникнути переохолодження.

Переохолодження починається, коли температура тіла опускається нижче 35 градусів. Але у цьому разі "застуда" буде найменшою з ваших проблем, тому що наслідки такого стану – обмороження і кома. Навряд чи це загрожує людині, яка вирішила прогулятися взимку в парку або потрапила під осінній дощ, навіть якщо вона змерзла і промокла наскрізь.

Науково доведено, що між відчуттям холоду і станом імунної системи немає зв'язку: низькі температури не послаблюють її, як і, своєю чергою, загартовування не допомагає її зміцнити. Останнє лише привчає нервову систему до холоду, тобто підвищує поріг чутливості, завдяки чому охолодження стає більш комфортним.

Чи можна застудитися на протязі

Ще один типовий міф, який ми сьогодні збираємося розвінчати. Єдине, на що здатний спрямований потік холодного повітря – спричинити спазм м'язів і судин в конкретному місці тіла, що іноді призводить до болю і тимчасового обмеження рухливості.

Насправді, регулярне провітрювання приміщення – одне з базових санітарних правил для зниження ризику ГРВІ. Річ у тому, що наша дихальні шляхи покриті слизовою оболонкою, природним бар'єром від вірусів. В задусі слизова пересушується, що полегшує патогенам проникнення в організм (звичайно, якщо в приміщенні вони є).

Звичайно, існують припущення, що холодне повітря теж може висушувати слизову носа, але у квартирі з нерегульованим центральним опаленням пересушити її набагато простіше. Тож радимо стежити за вологістю повітря в житлових приміщеннях і регулярно провітрювати кімнати.

Чи можна заразити застудою іншу людину

На руках людини з симптомами застуди віруси зберігаються близько двох годин (тому так важливо часто мити руки). Ризик передачі вірусу залежить від того, як довго ви контактували з хворим.

Інкубаційний період починається з моменту зараження до появи перших симптомів – зазвичай це займає від 10 до 72 годин. Людина заразна, поки зберігається виділення вірусу. Пік цього у більшості випадків випадає на другий-третій день, але за деякими даними, низький рівень виділення вірусів може зберігатися близько 2 тижнів.

При перших симптомах застуди краще залишатися вдома і дотримуватися постільного режиму, щоб зупинити поширення вірусу.

Коли людина чхає або кашляє, вона виштовхує назовні дозу мікробів, які осідають на навколишніх предметах. У такому вигляді вони осідають на дверних ручках і поручнях метро, потім потрапляють на руки іншого носія, який після прикриває рот, щоб позіхнути, або просто тре очі. Так мікроби знову потрапляють в слизову і знову починають розмножуватися.

У чому різниця між застудою та грипом

Ці захворювання викликані різними вірусами, але у них схожі симптоми, тому буває складно відрізнити їх один від одного. Загалом симптоми застуди набагато м'якші, ніж симптоми грипу.

Застуда зазвичай починається з пирхоти в горлі та нежитю, потім з'являється кашель, який може бути сухим або з мокротою. Протягом декількох днів у людини болить горло, закладений ніс, злегка підвищена температура, з'являється слабкість і головний біль.

Грип, на відміну від застуди, проявляється раптово і відразу "в повному обсязі": серед його характерних ознак – головний біль, ломота в суглобах, сухий кашель, біль і хрипи в горлі, температура може піднятися до 41 градуса і часто супроводжується ознобом. Хворий відчуває загальну слабкість і його хилить у сон.

Симптоми банальної застуди слабшають через кілька днів і проходять повністю приблизно через тиждень. Грип зазвичай триває довше: протягом першого тижня людина повністю виведена з ладу, а до повного одужання може пройти кілька тижнів.

Як відрізнити коронавірус від грипу і застуди

Перебіг коронавірусної інфекції відрізняється від грипу і ГРВІ симптомами та тривалістю захворювання. На початку вони проявляють себе приблизно однаково: легка слабкість, нездужання, невисока температура.

У наступні дні починаються відмінності. Так, застуда і респіраторні вірусні інфекції зазвичай супроводжуються невеликим підвищенням температури, нежитю, пирхотою в горлі, болем у м'язах, іноді виникають діарея та інші порушення травлення.

При легкій формі COVID-19 втрачається нюх і смак, з'являється апатія. При важкій формі – температура підвищується до 38,5-39 градусів, супроводжується кашлем, задишкою, відчуттям нестачі повітря. У такому випадку рекомендується госпіталізація.

Грип відрізняється від коронавірусної інфекції головними болями та ломотою у всьому тілі. Хвороба починається різко з високої температури, мігрені, болю у м'язах і суглобах. Кашель може бути відсутнім.

Тривалість перебігу хвороб також різниться. У ГРВІ вона становить у середньому три-сім днів, при коронавірусі – дві-три тижні, при грипі полегшення симптомів настає через два-п'ять днів. Фото ілюстративне: Getty Images

Чому немає щеплення від застуди

Річ у тому, що, як ми розповідали вище, застуда може бути викликана майже 250 різними вірусами – дуже складно зробити вакцину, яка захистить від них усіх. Деякі з них (наприклад, бокавірус) були виявлені не так давно, а багато інших, як вважають вчені, ще тільки належить ідентифікувати.

З медичної точки зору замість створювати вакцину від застуди слід зайнятися лікуванням інших, більш серйозних хвороб. Але з часом люди, швидше за все, отримають доступ до вакцин проти окремих вірусів, які частіше за інші стають причиною ГРВІ.

Так, при ГРВІ ви відчуваєте певний дискомфорт, але часто застуда проходить за кілька днів. Доросла людина в середньому переносить ГРВІ два-три рази на рік без будь-яких серйозних ускладнень.

Коли варто приймати антибіотики

Збудниками більшості застудних захворювань і грипу є віруси, проти яких антибіотики неефективні, тому при лікуванні таких захворювань приймати їх немає сенсу. Більш того, імуномодулятори та імуностимулятори не тільки неефективні, але можуть бути небезпечні для здоров'я.

Приймати антибіотики є сенс лише тоді, коли мова йде про бактеріальну інфекцію. Вона у деяких випадках може розвинутися на тлі вірусної – бактерії проникають в організм через ослаблену імунну систему, що веде до ускладнень в роботі всього організму. Такі хвороби, як пневмонія (запалення легенів), тонзиліт, цистит, менінгіт, зазвичай викликаються бактеріями, і використання антибіотиків у цих випадках необхідне.

Основне правило – використовувати антибіотики тільки у тих випадках, коли без них неможливо обійтися.

Як лікувати застуду

Найважливіше, що ви можете зробити – пити багато рідини, аби підтримувати водний баланс в організмі. Це допоможе запобігти повторному зараженню.

Щоб полегшити перебіг ГРВІ, краще приймати НПЗЗ, які допомагають полегшити симптоми. На одужання вони не впливають, але стає легше.

Уникайте напоїв з кофеїном, таких як кава, чай і кола, які висушують організм. Що стосується їжі – стежте за апетитом. Якщо ви не дуже голодні, спробуйте прості речі, наприклад, білий рис або бульйон, але харчуватися обов'язково, щоб організм мав необхідні ресурси для боротьби з інфекцією.

Курячий бульйон заспокоює, а пара допомагає зменшити закладеність носа. Імбир заспокоює розлад шлунку. Гарячий глінтвейн або пунш можуть допомогти заснути, але будьте обережні з алкоголем, якщо приймаєте ліки проти застуди.

І пам'ятайте – будь-яке вірусне захворювання, перенесене "на ногах", може погано позначиться на вашому здоров'ї в майбутньому.

Усунення симптомів застуди

Щоб допомогти собі при кашлі або здавленості в грудях, ви можете зробити так:

  • Підвищить вологість повітря. Ви можете використовувати зволожувач повітря або випарник у тих кімнатах, де проводите більшу частину часу.
  • Ви також можете дихати парою від гарячого душу, ванни або чашки з гарячою водою. Розсмоктуйте льодяники від кашлю.
  • Додавайте пастеризований (не сирий) мед в теплі напої, наприклад в чай.

Щоб полегшити біль в горлі, ви можете:

  • розсмоктувати крижану крихту, фруктовий лід або льодяники від болю в горлі;
  • користуватися спреєм від болю в горлі, які містять бензокаїн або фенол;
  • пити теплу рідину, наприклад, чай або бульйони;
  • полоскати горло солоною водою.

Щоб зробити соляний розчин, змішайте 1 столову ложку солі та склянку теплої води. Прополощіть горло, а потім сплюньте розчин. Не ковтайте його.

Звичайну застуду із легкими симптомами лікують лише постільним режимом і рясним питтям протягом 3-5 днів. Лікування симптоматичне.

Для зняття закладеності носа, болю або тиску в носових пазухах ви можете:

  • поставити теплий компрес на ніс і лоб;
  • користуватися пероральним протинабряковим засобом з вмістом псевдоефедріна або фенілефрину (якщо у вас проблеми з серцем або ви приймаєте ліки, що відпускаються за рецептом, запитайте у фармацевта, чи безпечно вам приймати ліки проти застуди);
  • користуватися назальним спреєм з фізіологічним розчином;
  • підвищити вологість повітря;
  • ви можете дихати парою від чашки з гарячою водою або в душі.

Як знизити ризик захворювання

Частіше вмивайтеся і мийте руки з милом (процес повинен займати від 15 до 30 секунд), а якщо такої можливості немає, користуйтеся дезинфікуючим гелем. Ще варто зробити щеплення проти грипу, який часом викликає схожі з ГРВІ симптоми.

Якщо був прямий контакт з хворим, ймовірність зараження залежить від тривалості проведеного з ним часу та імунної системи здорової людини. Кожен вірус має своє "час" циркуляції в організмі – завчасно симптоми не пройдуть, але постільний режим, рясне пиття теплих рідин і НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби), допоможуть полегшити симптоми.

Регулярні вправи також зміцнюють імунну систему. Фізично активні люди можуть заразитися, проте їх симптоми часто менш серйозні, а одужують вони швидше.

Щоб запобігти застуді природним шляхом, краще за все переконатися, що ваша імунна система добре працює, і захищає тіло від мікробів. Вживайте темно-зелені продукти, такі як шпинат, які багаті вітамінами А і С. Лосось також є відмінним джерелом жирних кислот омега-3, які борються із запаленнями. А нежирний йогурт може допомогти активувати імунну систему.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень