A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний професійно-технічний навчальний заклад "ШОСТКИНСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ"

Всесвітній день здорового харчування

Дата: 16.10.2023 13:00
Кількість переглядів: 67

Здоров’я – це дивний стан, який не можна відчути, коли воно є, але відразу відчуваєш, коли його стає менше, або втрачаєш. Враховуючи, що більшість наших хвороб, пов’язані з тим, що ми їмо, варто не нехтувати харчуванням.

Всесвітній день здорового харчування відзначається щорічно 16 жовтня у 50-ти країнах світу. Харчування – один з найбільш важливих аспектів здорового способу життя. В організмі людини немає практично жодного органу і системи, нормальна життєдіяльність яких не залежала б від харчування.

Мета проведення Всесвітнього дня здорового харчування: підвищити інформованість населення про необхідність правильної організації здорового харчування. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% усіх захворювань певною мірою пов’язані з їжею, а 40% з них безпосередньо пов’язані з харчуванням людини.

На сьогодні науково доведено зв’язок між харчуванням та розвитком основних хронічних неінфекційних захворювань, в тому числі серцево-судинних і деяких онкологічних, які є двома провідними причинами передчасної смертності в світі і в Україні.

Настрій також залежить від їжі. Правильне, збалансоване харчування робить людину веселою та життєрадісно, а достатня кількість фруктів та овочів в раціоні цілюще впливає на психічне здоров’я.

Статистика в світі

Дослідження незалежної наукової організації «Глобальний тягар хвороб» визначило харчові звички, які скорочують тривалість життя.

 Отже, найбільше люди в світі вмирають від:

  • надлишку солі – 3 мільйони смертей на рік;
  • недостатнього споживання цільнозернових продуктів – 3 мільйони смертей на рік;
  • дефіциту фруктів – 2 мільйони смертей на рік.
  • «недоїдання» корисних продуктів – горіхів, насіння, овочів, клітковини і омега-3 жирних кислот, на які багаті морепродукти, – також є головним «вбивцею» людини.

Статистика в Україні

Дані досліджень, що були покликані з’ясувати зв’язок між їжею та ризиками смерті через захворювання органів серцево-судинної системи, показують сумні результати для України. Отже, наша країна посідає І місце за смертністю від серцево-судинних хвороб в Європі, а кожен четвертий летальний випадок спричинений нічим іншим, як шкідливими звичками в харчуванні.

За висновками спеціалістів МОЗ України, серед нездорових харчових звичок населення країни першість тримають наступні:

  • нерегулярне харчування;
  • харчування "на ходу";
  • споживання несвіжої та сумнівної якості їжі.

Основні страви українців – білий хліб, солодощі, сіль, смажені продукти, алкоголь. Проте корисні продукти, такі як цільнозернові продукти, фрукти, бобові, риба, в нашому раціоні зустрічаються рідко.

Основні принципи здорового харчування

Перше, що необхідно зробити, – вирішити харчуватися правильно. Для цього варто враховувати основні принципи здорового та безпечного харчування:

  1. Різноманітний, збалансований раціон. Розробіть меню таким чином, щоб в ньому були страви з м’яса і риби, морепродуктів, круп, зелені, овочів і фруктів.
  2. Відмова від фаст-фуду та рафінованих продуктів. Борошно, масло, цукор, кухонна сіль – все потрапляє під табу.
  3. 6 приймань їжі (основні і перекуси). Довгі перерви між їжею можуть стати причиною стресу для організму.
  4. Останнє приймання їжі – не пізніше ніж за 2 години до сну. Вночі травна система не повинна бути завантаженою, їй потрібен відпочинок.
  5. Магазинні соуси, підсилювачі смаку, консерванти та хімічні добавки необхідно замінити на сметану, йогурт, оливкову олію. Для поліпшення смакових якостей підійдуть спеції і трави.
  6. В приготуванні страв краще надавати перевагу запіканню, варінню, готуванню на пару. Під час смаження виділяються канцерогенні речовини, які негативно впливають на організм і здоров’я в цілому.
  7. Можна відмовитися від білого хліба на користь цільнозернового, тим більше що  зараз в магазинах досить широкий вибір такого хліба, і деякі сорти набагато смачніші за вироби з борошна вищого ґатунку. Крім того, це відмінне джерело необхідної клітковини, вітамінів групи В та корисних мінералів.
  8. Надзвичайно важливий елемент здорового харчування — питний режим. Якщо пити чисту воду в оптимальній кількості, це сприятиме підтримці нормальної ваги, знижуватиме апетит і кількість спожитих калорій. Розрахувати свою денну норму просто — достатньо помножити масу тіла на 35 мл води.

Паралельно зі Всесвітнім днем здорового харчування святкується Всесвітній день продовольства, присвячений темам голоду і здорового харчування, та Всесвітній день дій проти МакДональдз.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), близько 177 млн. дітей у світі мають справу із захворюваннями, тим чи іншим чином пов'язаними з надмірною вагою і фаст-фудами. Таким чином, ВООЗ прогнозує, що вже до 2025 року з проблемою ожиріння матимуть справу приблизно 2,3 мільярда людей віку від 15 років.

Здорове харчування захищає людину від маси хвороб, зміцнює імунітет до деяких хвороботворних факторів, підтримує на стабільному рівні масу тіла. Іншими словами, дозволяє множити і примножувати здоров’я.

Зараз дедалі більше свідомих українців прагне споживати здорову їжу: ретельно вивчає інформацію про склад продуктів і готує вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.

Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від швидкого харчування і ви істотно зміните своє життя на краще!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень